MENU

Thuis bakken - Appeltaart

De dagen zijn korter, de avonden langer. Het is dan ook niet voor niets dat sommige mensen deze donkere maanden als een sombere periode ervaren. Toch brengt deze tijd van het jaar ook een hoop voordelen met zich mee, want wat hoort er nou meer bij een gure dag dan een versgebakken appeltaart? Wij vroegen banketbakker Pascal Geerlinks naar hét recept voor deze ouderwetse lekkernij. Dus sla aan het bakken, geniet van elkaars gezelschap en laat het koude weer lekker buiten.

1-2-3 DEEG

Banketbakker Pascal Gietelink: “Het fijne van deze appeltaart is dat hij gemaakt wordt met een simpel 1-2-3 deeg, zoals wij bakkers dat noemen. 1-2-3 staat voor 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Wanneer je dit samenvoegt en door je handen wrijft, ontstaat er een heerlijk kruimeldeeg. Als je iets langer kneedt, dan wordt het deeg vaster. Voeg een eitje, wat citroenrasp en een snufje zout toe voor extra smaak. Vet een springvorm in en bedek deze met 2/3 van het deeg.”

DE JUISTE VULLING

“Vervolgens ga je aan de slag met de vulling. Wij gebruiken in de bakkerij altijd goudrenetten. Deze appels behouden namelijk hun stevigheid en smaak tijdens het bakken. Meng de goudrenetten met krenten, rozijnen, gedroogde appel en wat kaneel en giet dit overheerlijke mengsel over het deeg. Van het overgebleven deeg rol je stroken, die je kruislings over de appeltaart legt. Als finishing touch bestrijk je de appeltaart met wat eigeel voor een mooie glans en kleur. De appeltaart gaat een uurtje de oven in op 180 graden.”

BENODIGDHEDEN

300 gram bloem
200 gram boter
100 gram basterdsuiker
50 gram rozijnen
10 gram krenten
1½ eidooier
6 goudreinetten
Snufje zout
2 theelepels kaneel
1 citroen
3 gedroogde appelschijfjes