Klassiek interieur

Kom meer te weten over wonen in een klassieke woonstijl. Van de kleuren en kenmerken tot inspiratie voor jouw huis. Ontdek bovendien onze interpretatie van een klassieke woonstijl, de Home Made By collectie Park.  

Kenmerken | Kleuren | Vormen | Materialen | Meubels | Accessoires | Verlichting | Klassiek modern | Inspiratie | Winkels | Interieuradvies

Wat zijn de kenmerken van een klassiek interieur?

Een klassiek interieur wordt gekenmerkt door een tijdloze en elegante uitstraling. Hoewel de woonstijl tijdloos is, zijn traditionele interieurstijlen en kunststromingen de inspiratiebron voor deze stijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het neoclassicisme, de barok, de rococo en de renaissance. De kenmerken van een klassieke inrichting zijn:

• Symmetrie
• Zacht kleurenpalet
• Klassieke patronen
• Klassieke ornamenten
• Verfijnde verlichting

In onze collectie en eigen woonstijl Park combineren we een modern en klassiek interieur met elkaar tot één tijdloos, samenhangend geheel. Wil je een perfect beeld van hoe dat er in een interieur uit komt te zien? Laat je inspireren door onze Home Story Park. 

Ontdek Park

Kleuren bij een klassiek interieur

Klassieke interieurs gebruiken vaak een basis van neutrale kleuren zoals Amandel, crème, taupe, Ivoor of grijstinten. Hierdoor ontstaat een rustige en tijdloze sfeer. Verder zie je ook vaak rijke tinten zoals walnoot en Heide. Deze kleuren voegen subtiliteit en verfijning toe aan de ruimte. Voor een luxe uitstraling en een gevoel van diepte maak je gebruik van intensere, warme tinten. Denk hierbij aan Cranberry, diepbruin, donkergroen en marineblauw. 

Qua accentkleuren passen gouden of zilveren accenten bij een klassiek interieur. Dit zie je bijvoorbeeld terug in accessoires of meubels. Bij klassieke meubels en vloeren worden vaak donkere houttinten gebruikt, zoals Kastanje, mahonie, kersen of eiken. 

 

Vormen en ontwerp klassiek interieur

Klassieke interieurs staan bekend om hun symmetrie. Dit zie je terug in de plaatsing van meubels en decoratieve elementen, maar ook aan andere details in de ruimte. Zo hebben behang, stoffen en tapijten ook vaak symmetrische patronen. Denk aan damast, bloemmotieven of strepen.

Qua vormen zie je in een klassieke stijl veel ronde vormen terug. Deze voegen zachtheid en elegantie toe. Denk bijvoorbeeld aan een ronde eettafel, een gebogen fauteuil of een ronde spiegel. Hoewel ronde vormen belangrijk zijn, geldt dit ook voor rechte lijnen in een klassiek interieur. Bijvoorbeeld rechthoekige tafels, vierkante kussens of strakke lijnen in de architectuur. Iets waar het in klassieke interieurs in ieder geval niet aan ontbreekt is aandacht voor detail. Dat zie je terug aan ornamenten of zelfs aan versieringen in meubels, zoals gedraaide poten, ingewikkeld houtsnijwerk of gebeeldhouwde details.

 

Materialen bij een klassiek interieur

Bij een klassiek interieur worden vaak luxe, elegante materialen gebruikt die tegelijkertijd tijdloosheid uitstralen. Enkele materialen die goed passen bij een klassiek interieur zijn luxe houtsoorten voor meubels of vloeren en marmer of natuursteen voor onder andere vloeren en werkbladen. Daarnaast passen ook kristal, messing en brons bij een klassieke stijl inrichting. Deze zie je vooral terug in decoratieve accessoires. Voor gordijnen, kussens en bekleding van meubels worden zachte, rijke stoffen gebruikt zoals fluweel, zijde, damast en brokaat.

 

Meubels in klassieke stijl

Voorbeelden van meubels in een klassieke stijl zijn onder andere klassieke banken en gebogen fauteuils, maar ook klassieke eettafels met massieve houten bladen en gedetailleerd houtsnijwerk op de poten en randen. Bijpassende stoelen hebben vaak gestoffeerde zittingen en rugleuningen. Verder moet je bij meubels in klassieke stijl al snel denken aan glazen salontafels, klassieke dressoirs, stijlvolle vitrinekasten of een indrukwekkende boekenkast. 

Klassieke accessoires

In een klassiek interieur zijn details enorm belangrijk. Je ziet in een klassiek interieur dan ook diverse karakteristieke accessoires. Kandelaars zijn een voorbeeld van een klassiek accessoire dat een vleugje elegantie toevoegt. Daarnaast zijn mooie vazen met bloemen of decoratieve takken erg populaire klassieke accessoires. Voor een echt klassieke uitstraling kies je voor vazen van porselein, keramiek of glas. 

In een klassiek interieur horen ook grote, sierlijke spiegels. Geweldig als decoratief statement, maar daarnaast helpen ze ook om de ruimte groter en lichter te laten lijken. Bovendien geven ingelijste schilderijen en kunstwerken een klassiek interieur een kenmerkende, verfijnde uitstraling.

Verlichting in klassiek interieur

In een klassiek interieur wordt vaak gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende soorten verlichting om de juiste sfeer te creëren. Klassieke interieurs hebben vaak grote ramen met mooie raamkozijnen. Profiteer van natuurlijk licht overdag en kies voor lichtdoorlatende gordijnen of raambekleding.

Verder is het belangrijk om te kiezen voor zachte en warme verlichting zoals warm wit of zachtgeel licht. Dit doe je om een intieme ambiance te creëren. Vermijd daarom koele en felle verlichting, dit past niet bij een klassieke inrichting. Tip: installeer dimmers om de verlichting aan te kunnen passen.  

In een klassiek interieur zie je vaak kroonluchters, wandlampen of vloerlampen met elegante vormen. Voor een vleugje romantiek en warmte voeg je kaarsen toe aan een klassiek interieur. Gebruik gerichte accentverlichting, zoals spotlights of richtbare wandlampen, om klassieke decoratieve items of kunstwerken te benadrukken en echte eyecatchers van ze te maken. 

Een doordacht lichtplan laat je interieur stralen! Wil jij het ideale lichtplan laten opstellen voor een modern, klassiek interieur? Home Made By is er voor jou en jouw huis. 

Klassiek en modern interieur combineren

Klassieke en moderne interieurs zijn heel goed met elkaar te combineren. Het karakter van een klassiek interieur en het eigentijdse van een modern interieur zorgen voor een tijdloze en inspirerende inrichting van je huis. Door de  verschillende design elementen en stijlen te mixen krijg je een authentieke en persoonlijke ruimte. 


Bij Home Made By geloven we ook in de kracht van deze combinatie. Onze collectie en eigen interieurstijl Park is een verrassende mix van moderne en klassieke elementen. Geïnspireerd door de Hollandse historie en samengebracht tot één harmonieus en tijdloos geheel. 

Modern klassiek interieur inspiratie

Neig jij naar een moderne klassieke woonstijl en wil je inspiratie opdoen voor jouw eigen huis? Laat je inspireren door de Home Stories van onze woonstijl en collectie Park. Deze collectie bevat zowel moderne als klassieke interieurelementen. Een Home Story kun je vergelijken met een 'moodboard'. Het is een verrassende én samenhangende combinatie van onder andere behang, verf en stoffen. Je ontdekt hier steeds nieuwe kleuren, motieven en texturen. 

Ontdek Park

Modern klassiek interieur winkels

Breng een bezoek aan één van de Home Made By winkels. Of je nu op zoek bent naar een enkel meubelstuk, of de deur uit wil lopen met een volledig interieur. Van een nieuwe bank, eettafelset, of vloerkleed tot raamdecoratie, behang, verf en vloeren. Home Made By is Interior Design Made Simple. Onze aangesloten winkels bevinden zich door heel Nederland. 

Interieuradvies klassieke stijl

Zie jij een klassiek, moderne woonstijl wel zitten voor jouw huis, maar kan je wel wat hulp bij het inrichten van je huis gebruiken? Het ontdekken wat écht bij jou past en het maken van interieurkeuzes is niet makkelijk. Bij Home Made By zijn we er voor jou en je huis. Met eenvoudige stappen creëren wij samen met jou een thuis dat is ingericht op jouw persoonlijke levensstijl, ruimte en design details. 

Boek een inspirerende (kosteloze) eerste kennismaking met een Home Made By Design professional. Tijdens deze Design Date gaan we op een ontdekkingstocht naar jouw ware droomhuis.

Boek een Design Date