Het leggen van een visgraatvloer

De visgraatvloer is al jarenlang bijzonder populair binnen de interieurwereld. Het klassieke legpatroon past binnen de meest uiteenlopende interieurs en is in staat om iedere woning te voorzien van een uniek karakter. Ben jij benieuwd waarom het leggen van een visgraatvloer vaak wordt uitbesteed? Onze stoffeerder vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

De voorbereiding

Net als bij de meeste aanpassingen in je interieur, vergt ook het leggen van een visgraatvloer een goede voorbereiding. De eerste stap binnen dit proces is het beoordelen van de ondergrond waarop de vloer wordt geplaatst. Deze moet namelijk vrij zijn van beschadigingen. Bovendien is het belangrijk dat de vloer op een zo vlak mogelijke ondergrond wordt gelegd en dat deze droog en schoon is. Als de ondergrond blijvend droog is, kan er worden geëgaliseerd.

Het uitzetten van de hartlijn

De hartlijn vormt voor de stoffeerder de leidraad bij het netjes leggen van de vloer. Dit is een lijn waaraan de eerste baan visgraat grenst. Om het leggen makkelijk te maken, is het van belang dat de hartlijn op een centraal punt op de vloer wordt getrokken, zodat de stoffeerder zich vrij kan bewegen rondom de lijn. Op het moment dat de hartlijn is uitgemeten, kan de eerste baan worden gelegd. Op deze manier ontstaat er een eerste v-patroon en vanuit dit patroon kan de stoffeerder verder werken. De stoffeerder zorgt ervoor dat de afzonderlijke stroken naadloos op elkaar aansluiten.

Zodra de eerste baan is gelegd, walst de stoffeerder deze. Vervolgens worden de aangrenzende banen gelegd. Om ervoor te zorgen dat er niet wordt afgeweken van de hartlijn, moet de stoffeerder zeer nauwkeurig werken. Wanneer het grootste deel van de vloer ligt, wordt het tijd om te focussen op de randen. Dit deel van de vloer vergt veel concentratievermogen tijdens het passen en meten. Soms wordt er een kader toegepast, maar steeds vaker wordt de visgraatvloer direct tegen de plint gelegd.

De afwerking

Het heeft waarschijnlijk even geduurd, maar dan is het moment daar: jouw gloednieuwe visgraatvloer is gelegd! Dit betekent dat het tijd is voor de afwerking. Kies jij voor een klassieke uitstraling met hoge plinten of vind je het mooier om voor een subtiele, lage plint te kiezen? Voordat de meubels worden geplaatst, adviseert de stoffeerder altijd om de vloer met een PVC reiniger af te nemen. Het juiste onderhoudsmiddel? Ook daarvoor kun je terecht bij de stoffeerder van Home Made By! 

MAAK EEN AFSPRAAK