Visgraat pvc vloer eiken

Patroonvloeren: trend of here to stay?

Patroonvloeren zijn ouderwets, trendy én tijdloos.. Hoe dat zit? Dat lees je hier!

Al honderden jaren worden patroonvloeren toegepast. De eerste patroonvloeren waren houten visgraatvloeren en vloeren met Hongaarse punt patronen in weelderige paleizen en kastelen. 

Nog steeds zijn ze te bewonderen wanneer je zo’n paleis of kasteel bezoekt, want meestal zijn ze goed bewaard gebleven. De grote paleisruimtes met fraaie schilderijen aan de wanden maken veel indruk. In deze enorme zalen met bijzondere patroonvloeren waarover de gasten van het bal ooit eindeloos dansten of waar ze aan lange tafels genoten van riante luxe diners, waan je je even zelf een kasteelheer of -dame in de vorige eeuw.

Patroonvloeren bleven populair tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment werd vaker gekozen voor tapijt of vinyl op de vloer, waardoor houten patroonvloeren minder toegepast werden. 

visgraat pvc vloer eiken look patroonvloeren
Hongaarse punt pvc vloer patroonvloeren

PATROONVLOEREN NU

Al best wel een tijd zien we de van oorsprong klassieke patroonvloeren in een veelheid aan interieurs opduiken. Deze winst aan populariteit heeft onder andere te maken met het feit dat producenten van PVC vloeren ook aan de slag zijn gegaan met de klassieke patroonvloer. Hierdoor zijn er meer opties mogelijk voor patroonvloeren én zijn ze toegankelijk worden voor veel meer mensen.

 

VISGRAAT VS. HONGAARSE PUNT 

De bekendste voorbeelden van een patroonvloeren zijn de houten vloer (of natuurlijk de houtlook) in een visgraatpatroon en de Hongaarse Punt (ook wel chevron genoemd). Visgraat vloeren worden vaak in een enkele vorm gelegd, maar het is ook mogelijk om een visgraat vloer in een dubbel patroon uit te voegen. Je legt dan twee planken naast elkaar. Het verschil tussen visgraat en Hongaarse Punt zit in de stroken. Deze hebben bij het Hongaarse Punt patroon een schuine kant, waardoor een écht zigzagpatroon ontstaat. Het reguliere visgraat motief heeft een gebroken zigzag. Met een dubbele visgraat komt de vloer mooi tot z’n recht in grote ruimtes. Door te werken met twee per graat, vergroot je als het ware het visgraatpatroon, waardoor het meer een robuste uitstraling heeft. Een vloer met Hongaarse Punt patroon oogt rustiger en eleganter dan het populaire visgraat patroon. 

Naast deze legpatronen zien we ook het blokverband (ook weleens een mozaïekvloer genoemd) weer terug komen. Ook dit is een klassiek patroon, alleen compleet anders dan een visgraatpatroon of de Hongaarse Punt. Er worden een bepaald aantal stroken naast elkaar gelegd (het aantal hangt af van de lengte/breedte verhouding van de PVC strook), waardoor ze samen een vierkant vormen. Het volgende vierkant wordt precies andersom gelegd, zodat je een blokkenpatroon creëert: een prachtige, subtiele mozaïek.

 

VAN VROEGER TOT NU

Vroeger hadden de visgraat of Hongaarse Punt patronen bijna altijd een smalle strook, terwijl tegenwoordig veel vaker de bredere strook gebruikt wordt, ook wel walvisgraat genoemd. Dit geeft een moderne en – in het geval van de visgraat – stoere touch aan de klassieke vloer. Hierdoor is een patroonvloer binnen vrijwel iedere interieurstijl mogelijk. 
 
We kunnen concluderen dat houten patroonvloeren - in de vorm van de visgraatpatroonvloer en de vloer met Hongaarse Punt – absoluut tijdloos zijn. Het patroon was al lange tijd populair en werd veelvuldig toegepast in kastelen en paleizen, maar vond na een korte tijd van afwezigheid zijn weg naar onze interieurs. Zolang mensen blijven kiezen voor dit type vloeren, zullen patroonvloeren blijven bestaan en dat is maar goed ook! 

De Home Made By professionals helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste patroonvloeren voor jouw interieur. Maak een afspraak om je woonwensen te bespreken.

 

BOEK JOUW DESIGN DATE

 

LET'S DESIGN TOGETHER!