Ode aan velours

Dat belangrijke ontwikkelingen invloed hebben op de wijze waarop we onze interieurs inrichten, is geen nieuws. Zo heeft de opkrabbelende economie ervoor gezorgd dat we steeds meer opschuiven van een praktische en simplistische inrichting naar een woning die zich kenmerkt door een luxe uitstraling. Het mag allemaal weer wat chiquer en velours onderstreept deze rijke tendens perfect. Hoe dit prachtige product tot stand komt, lees je hier

Kilometers draad

Velours is afkomstig uit katoen, dat in draden op grote klossen de fabriek binnenkomt. Het ambachtelijke productieproces van velours begint bij het controleren van deze draden. Gebeurt dit niet en wordt er een weefwerk gemaakt met een ongeschikte draad? Dan kan dit honderden meters aan foute stof opleveren. Na deze belangrijke controle worden de goedgekeurde garenklossen in 1 van de 60 weefgetouwen ingeladen en vastgezet op ijzeren pinnen. Over 1.40 meter worden vervolgens 3000-4000 draden gespannen, die de wevers met de hand knopen. Dit lijkt een tijdrovende klus, maar de behendige vingers van de wevers vliegen over de draden. Hoe dunner de draad, hoe mooier het resultaat. Helaas zijn deze flinterdunne garens enorm kwetsbaar. Daarom worden de draden voor het weven ingesmeerd met een papje van een soort aardappelzetmeel. Deze verdikking is amper te zien, maar voorkomt dat de draden tijdens het weefproces beschadigd raken. Als de stof eenmaal geweven is, wordt het zetmeel weer zorgvuldig uit de stof gewassen.

Het weven van de stof

De volgende stap is het weven van de stof. Eerst worden de draden verticaal gespannen (kettingdraden) en vervolgens worden de andere draden hier horizontaal doorheen geweven (inslagdraden). Deze ketting- en inslagtechniek wordt twee keer gebruikt, namelijk bij een boven- en onderdoek. Deze twee doeken zijn met elkaar verbonden door duizenden openstaande lusjes, oftewel de pool. De pool wordt opengewerkt en dit geeft de stof de zachtheid en kenmerkende glans van velours. Nu de stof is geweven, wordt deze in stukken van vijftig meter geknipt en vervoerd naar de ververij. Hier wordt het ongekleurde velours behandeld met natuurlijke verfstoffen en wordt de geverfde stof handmatig gecontroleerd op oneffenheden. Mag de kleur intenser? Dan gaat de stof terug de machine in. Is de tint precies goed? Dan is de stof klaar om naar de winkels te gaan.

 

Een duurzame keuze

Naast het bijzondere uiterlijk dat veloursgordijnen teweegbrengen, isoleert het dikke materiaal beter dan andere gordijnsoorten. Met een veloursgordijn bespaar je dus op de stookkosten in de winter.

Velours bij jou thuis

Het is niet zonder reden dat we het rijke velours momenteel in vele interieurs terug zien komen. Door het pool dek waar je als het ware inkijkt en die een diepe kleurbeleving geeft, is velours een textiel waarin kleuren extra rijk overkomen. Hierdoor voorziet deze luxe stof een ruimte gemakkelijk van een warme sfeer. Vooral in een woning met een hoog plafond kunnen gordijnen van velours het statige karakter van het interieur goed benadrukken.

De meeste gordijnen van velours worden gemaakt van jacquardvelours, dat elastischer is dan andere velourssoorten. De stof wordt daarnaast relatief dicht geweven, hierdoor kan het een ruimte goed verduisteren en zorgt het voor een verbetering van de akoestiek. Tot slot isoleert velours ook nog eens beter dan andere gordijnsoorten. Met een veloursgordijn bespaar je dus op de stookkosten in de winter, wat weer een positief effect heeft op het milieu.

 

LET'S DESIGN TOGETHER!