• Inspiratie
  • Hoe speel je met daglicht in je interieur?

HOE SPEEL JE MET DAGLICHT IN JE INTERIEUR?

Heb jij thuis een tekort aan natuurlijk licht? Door het interieur met aandacht in te richten, zorgt zelfs het kleinste zonnestraaltje voor een groots effect. De Home Made By stylist adviseert je graag over hoe je speelt met daglicht in jouw interieur.

De basis is het meest belangrijk. Het spreekt voor zich dat donkere tinten geen positief effect hebben op de hoeveelheid licht in een interieur. Wit reflecteert licht, waardoor het binnenvallende daglicht wordt versterkt. Ga daarom voor lichte muren en vloeren. Toch kan een donkere muur in sommige gevallen zorgen voor een betere lichtverdeling. Wanneer de kamer extreem licht is door grote raampartijen, dan lijkt het donkere deel van de kamer nóg donkerder. Door de muren bij de ramen iets donkerder te schilderen, wordt het licht gelijkmatiger verdeeld waardoor het donkere deel lichter lijkt. Deze balans draagt bij aan een harmonieuze sfeer.

EEN BRON VAN LICHT
De muren wit schilderen heeft pas zin wanneer de zon de ruimte krijgt om het interieur te verlichten. Elk raam in huis is een bron van natuurlijk licht. Om maximaal van het daglicht te profiteren, moeten de ramen daarom zo min mogelijk worden geblokkeerd. Zet de vensterbank dus niet te vol, snoei regelmatig de planten buiten en ga op zoek naar de juiste raamdecoratie. Lichte inbetweens voor de ramen voorkomen een directe inkijk en zorgen voor sfeervol diffuus licht in huis. Hoe lichter de stof, hoe meer het (zon)licht wordt gereflecteerd. Ook witte jaloezieën versterken het binnenvallende zonlicht, zeker wanneer je deze met de stralen van de zon meedraait.

DE ZON OP JE VLOER
In een ruimte met weinig daglicht wil je het binnenvallende licht zoveel mogelijk versterken en verspreiden. Een lichte vloer werkt als een spiegel die het zonlicht weerkaatst waardoor ook donkere hoekjes lichter lijken. In de Home Made By vloercollectie vind je verschillende vloeren in lichte tinten zoals de PVC- en vinylvloeren met lichte (hout)look. Deze zorgen voor een prachtig lichtspel waar de hele ruimte van opleeft.

DE INVLOED VAN MEUBELS
Ook de keuze van meubels heeft invloed op de energie die je huis binnenstroomt. Hoge en robuuste meubels blokkeren het daglicht en zorgen voor veel schaduw in de kamer. Ga in een woonkamer met weinig licht daarom voor een laag dressoir in plaats van een hoge buffetkast. Een open kast waar je aan alle kanten doorheen kunt kijken, is ook een optie. Zet deze dan alleen niet te vol met spullen. Kies voor lichte meubels of kleed je donkere meubels aan met lichte accessoires. Leg bijvoorbeeld lichte kussens op je (donker)grijze bank en zet lichtgekleurde, transparante en glanzende accessoires in een open kast.

EEN AANGENAME LICHTVERDELING
Na zonsondergang ben je aangewezen op een goed lichtplan. De juiste balans van sfeer- en accentlicht zorgt voor een aangename lichtverdeling. Met sfeerlicht leg je de basis, met accentlicht breng je focus aan. Door dimmers op de lichtknoppen te monteren, bepaal jij wanneer de aandacht naar de eettafel gaat en wanneer deze wordt verplaatst naar de zithoek.

LESS IS MORE
Het laatste punt van aandacht en misschien het minst favoriet: zorg dat je huis opgeruimd is. Een overdaad aan spullen en rommel laat de ruimte kleiner en daardoor donkerder lijken. Met een minimaal aantal spullen, profiteer je maximaal van de zonnestalen die door de ramen naar binnen vallen.

Wil je meer licht creëren in huis? Plan een Design Date met een van de Home Made By stylisten en laat je adviseren.

BOEK JOUW DESIGN DATE

 

LET'S DESIGN TOGETHER!