• Inspiratie
  • Wat komt er allemaal kijken bij het bekleden van de trap?

Wat komt er kijken bij het bekleden van de trap?

Het creëren van jouw perfecte interieur kan lastig zijn. Voor welke kleuren, structuren en stoffen kies je? Ga je zelf aan de slag of besteed je het werk uit? Bij het opknappen en bekleden van de trap komt veel werk en expertise kijken. Waar moet je allemaal aan denken? Onze ervaren Home Made By stoffeerder weet raad.

De trap opknappen met bekleding

Een groot deel van de mensen kiest ervoor om de bekleding van de trap uit te besteden. Vanwege het werk en de expertise is dat niet verwonderlijk. Het kiezen van het type bekleding is van belang. De materialen dragen bij aan een trap die extra lang mooi blijft. Daarnaast is het ‘kaal maken’ van de trap een klus waarin veel tijd gaat zitten. Zodra de treden klaar zijn om bekleed te worden met vloerbedekking zal de stoffeerder ervoor zorgen dat dit op vakkundige wijze gebeurt.

De juiste keuze: Tapijt, PVC of...

Er zijn veel keuzes te maken als het op de bekleding van je trap aankomt. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld PVC of tapijt en daarbinnen vind je ook nog eens een verscheidenheid aan mogelijkheden. Het is raadzaam om van tevoren te bedenken welke zaken je belangrijk vindt. Heb je kinderen? Dan geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een compact type tapijt, deze is makkelijker in onderhoud. Ook zaken als slijtvastheid en geluidsabsorptie kunnen ervoor zorgen dat er een duidelijke voorkeur ontstaat voor een bepaald type trapbekleding. De stoffeerder van Home Made By kan aan de hand van de wensen die je hebt, een passend advies geven.

Het kaal en klaar maken van de trap

Bij een gloednieuwe woning kost het de stoffeerder minder tijd om de trap van bekleding te voorzien. Als een trap al voorzien is van vloerbedekking, maar de trap opgeknapt moet worden, zal deze vloerbedekking eerst verwijderd moeten worden. Indien het tapijt gespijkerd of genageld is, moeten de spijkers of nagels verwijderd worden met een tang. Hierna wordt het tapijt verwijderd. Op het moment dat de vloerbedekking vastgelijmd is, zoals bij tapijt of linoleum, komt er meer werk bij kijken. Er zijn een aantal, veelal arbeidsintensieve, oplossingen om de vloerbedekking los te krijgen. De stoffeerder van Home Made By kan precies inschatten welke werkwijze voor welk type vloerbedekking het meest geschikt is. Zodra de oude vloerbedekking verwijderd is, is het van belang dat het oppervlak zorgvuldig wordt geschuurd, om de nieuwe trapbekleding optimaal en strak te kunnen plaatsen.

Het bekleden van de trap

Bij het opknappen van de trap speelt bekleding een grote rol. Het bekleden van de trap is ambachtelijk vakwerk. Allereerst moet er worden berekend hoeveel tapijt er nodig is. De dieptes van alle treden, rondingen van de trapneuzen en de hoogte van de stootborden moeten bij elkaar worden opgeteld. Bij een trap is er relatief veel snijverlies. Om deze reden adviseren wij vaak de hal of overloop ook te bekleden. Ter verhoging van de levensduur en het comfort van de trapbekleding raden wij aan om een ondertapijt te laten installeren.
 
Hoe gaat het bekleden van de trap in zijn werk? De stoffeerder snijdt ter plekke voor elke traptrede het tapijt en ondertapijt grof op maat, daarna verlijmt hij deze op de treden en snijdt hij het overtollige materiaal weg. Tot slot worden de randen aangeklopt met een hamer en een zogenaamde smooth edge beitel. Dit is puur handwerk en moet met grote precisie gebeuren. Daarbij houdt de stoffeerder rekening met de vleug (poolrichting) van het tapijt. Zit er een patroon in het tapijt? Dan ligt de moeilijkheidsgraad nog hoger. 

VRAAG HET DE VAKSPECIALIST
Wil jij ook graag je trap opknappen en deze laten bekleden? Neem contact op voor meer informatie.

CONTACT

 

LET'S DESIGN TOGETHER!