Visgraat pvc vloer eiken

Patroonvloeren: trend of here to stay?

Patroonvloeren zijn ouderwets, trendy én tijdloos.. Hoe dat zit? Dat lees je hier!

Al honderden jaren worden patroonvloeren toegepast. De eerste patroonvloeren waren houten visgraatvloeren en vloeren met Hongaarse punt patronen in weelderige paleizen en kastelen. Nog steeds zijn ze te bewonderen wanneer je zo’n paleis of kasteel bezoekt, want meestal zijn ze goed bewaard gebleven.

Nog steeds zijn ze te bewonderen wanneer je zo’n paleis of kasteel bezoekt, want meestal zijn ze goed bewaard gebleven.De grote paleisruimtes met fraaie schilderijen aan de wanden maken veel indruk. In deze enorme zalen met bijzondere patroonvloeren waarover de gasten van het bal ooit eindeloos dansten of waar ze aan lange tafels genoten van riante luxe diners, waan je je even zelf een kasteelheer of -dame in de vorige eeuw.

Patroonvloeren bleven populair tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment werd vaker gekozen voor tapijt of vinyl op de vloer, waardoor houten patroonvloeren minder toegepast werden. 

visgraat pvc vloer eiken look patroonvloeren
Hongaarse punt pvc vloer patroonvloeren

 

PATROONVLOEREN NU

Tegenwoordig zien we de van oorsprong klassieke patroonvloeren weer vaker opduiken. Deze winst aan populariteit heeft onder andere te maken met het feit dat producenten van PVC vloeren ook aan de slag zijn gegaan met de klassieke patroonvloer. Hierdoor zijn er meer opties mogelijk voor patroonvloeren.


VISGRAAT VS. HONGAARSE PUNT 

Het bekendste voorbeeld van een patroonvloer, is de houten vloer met visgraatpatroon. De Hongaarse Punt (ook wel chevron genoemd) is eveneens in opkomst. Het verschil tussen visgraat en Hongaarse Punt zit in de stroken. Deze hebben bij het Hongaarse Punt patroon een schuine kant, waardoor een écht zigzagpatroon ontstaat. Het reguliere visgraat motief heeft een gebroken zigzag. Een vloer met Hongaarse Punt patroon oogt rustiger en eleganter dan het populaire visgraat patroon.

VAN VROEGER TOT NU

Vroeger hadden de visgraat of Hongaarse Punt patronen bijna altijd een smalle strook, terwijl tegenwoordig veel vaker de bredere strook gebruikt wordt. Dit geeft een moderne en – in het geval van de visgraat – stoere touch aan de klassieke vloer. Hierdoor is een patroonvloer binnen vrijwel iedere interieurstijl mogelijk.
We kunnen concluderen dat houten patroonvloeren - in de vorm van de visgraatpatroonvloer en de vloer met Hongaarse Punt – absoluut tijdloos zijn. Het patroon was al lange tijd populair en werd veelvuldig toegepast in kastelen en paleizen, maar vond na een korte tijd van afwezigheid zijn weg naar onze interieurs. Nu komt de opmars van de patroonvloer in een stroomversnelling, doordat producenten van een van de populairste soorten vloerbedekking van dit moment, PVC, ermee aan de haal zijn gegaan. Zolang mensen blijven kiezen voor dit type vloeren, zullen patroonvloeren blijven bestaan en dat is maar goed ook!

 

 

LET'S DESIGN TOGETHER!