ODE AAN WOL

Wol, misschien wel het mooiste materiaal dat Moeder Natuur ons te bieden heeft. Niet alleen de kledingkast heeft er baat bij, ook in huis profiteer je optimaal van alle goede eigenschappen van wol. Maar hoe verandert een dikke schapenvacht in een zacht en warm tapijt? Wij zochten het voor je uit.

NIEUW-ZEELANDSE SCHAPEN

Het weven van wol is een eeuwenoud ambacht. Zo gebruikten de oude Egyptenaren wol al in tombes, piramides en als kleding. Hoewel de productieproces- sen zijn geoptimaliseerd, zijn de basistechnieken rede- lijk gelijk gebleven. De meeste vloerkleden en tapijten uit de Home Made By collectie worden gemaakt van Nieuw-Zeelandse schapenwol. Deze wol heeft een fijnere structuur en is witter, waardoor het gemakkelijker in een heldere kleur geverfd kan worden. Het scheren van een schaap is een vak apart. De wollen vacht wordt in één keer van het schaap afgeschoren. De wol die niet bruikbaar is, wordt direct weggegooid. De goede wol wordt gesorteerd op kwaliteit van de vezels. Hierbij wordt gekeken naar de lengte, kleur en dikte. De wol wordt schoongemaakt en gaat geperst in grote balen naar de fabriek.

VAN WOL NAAR GAREN NAAR VLOERKLEED

In de fabriek aangekomen, halen de fabrieksmedewer- kers de balen wol los. Diverse machines zorgen er ver- volgens voor dat er van de wol garens worden gemaakt. Deze garens zijn echter nog niet sterk genoeg. Om het materiaal te versterken, moeten de lonten worden gesponnen. Dit gebeurt met een spinmachine, die de lonten uitrekt. De garens worden vervolgens meerdere malen op 90 graden gewassen, waardoor het vloer- kleed uiteindelijk minder pluist. Na het drogen, is de wol klaar om te worden verweven. Dit kan op verschillende manieren, waardoor er prachtige patronen en vormen ontstaan.

EEN VERSTANDIGE KEUZE

Steeds vaker zien we wol terug in huis. Van poefs en plaids tot kussens en (vloer)kleden. Wollen accessoires in een neutrale kleur zoals grijs, wit, beige of zwart, zijn niet gevoelig voor verandering van trends en seizoenen. Daar geniet je dus het hele jaar van. In de tapijtcollectie van Home Made By wordt ook wol verwerkt. Met een XL-schapenvacht op de vloer, profiteer je optimaal van alle voordelen van wol. Dit natuurlijke materiaal is niet alleen lekker warm en zacht onder de voeten, het is ook geluiddempend en isolerend. Zeker wanneer je kiest voor tapijt met een hoge pool, wordt de warmte extra goed vastgehouden. Dit draagt bij aan het creëren van een klimaatneutraal huis.

WOL BIJ JOU THUIS

Woon je met kinderen? Dan zorgt een wollen tapijt voor een zacht, glijvrij speelterrein dat tegelijkertijd voorkomt dat de buren last hebben van trippelende voetjes. De wollen tapijten uit de Home Made By collectie vormen een ideale basis voor een duurzaam, natuurlijk huis waar- in hout, linnen, leer en andere natuurlijke materialen de hoofdrol spelen. Wil je weten hoe je wol kan toepassen in jouw interieur? Laat je adviseren door de Home Made By stylist.

BOEK JOUW DESIGN DATE

 

LET'S DESIGN TOGETHER!