Productieproces sisal

Ode aan sisal

Natuurlijk, oersterk en bijzonder stijlvol – het natuurproduct sisal is zeer geliefd. Ook bij Home Made By werken we graag met dit duurzame materiaal. Zo bewijst ons favoriete sisaltapijt hoeveel dit natuurproduct kan doen voor je interieur. Waar deze vezel vandaan komt? Wat de voordelen van sisal zijn? En hoe je ervoor zorgt dat jouw tapijt zo lang mogelijk mooi blijft? Hier vind je het antwoord op bovenstaande vragen.

Een vezel van Mexicaanse afkomst

De tropische vezel sisal wordt gewonnen uit bladeren van de Agave familie. Zodra de bladeren van deze plant een lengte hebben bereikt van 110-150 centimeter worden ze afgesneden. Vervolgens wordt het sap uit de bladeren geperst, waarna de vezels worden gedroogd. Daarna worden de sisalvezels gesponnen tot weefgaren en verwerkt tot een tapijt. Dit product dankt haar naam aan haar afkomst. Vroeger werd sisal namelijk gemaakt op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Het havenplaatsje van dit eiland draagt de naam ‘Sisal’. Tegenwoordig wordt deze vezel niet alleen in Mexico verbouwd, maar ook in landen zoals Tanzania, China en Cuba. Sisal werd voorheen hoofdzakelijk gebruikt om touw mee te maken, aangezien de stevige vezels genoeg kracht kunnen garanderen. Sinds men gebruik maakt van moderne weeftechnieken, wordt sisal ook gebruikt om matten, borstels en verschillende soorten vloerbedekkingen mee te maken.

Binnenkijker Barn
Tapijt van sisal

Voordelen sisal

Niet alleen het materiaal, maar ook de zeer grove kabelstructuur zorgt ervoor dat het sisaltapijt een robuuste uitstraling als gevolg heeft. Het Home Made By tapijt heeft een breedte van 400 cm, een dikte van 8 mm, is voor 100% van sisal gemaakt en heeft een latex rug. Het tapijt wordt geheel verlijmd, eventueel op ondertapijt. Het verlijmen zorgt ervoor dat het tapijt bijzonder strak op de vloer komt te liggen. Door de slijtvastheid is het materiaal geschikt om te gebruiken in ruimtes waar veel gelopen wordt. Om deze reden is sisal een populaire keuze voor in de woonkamer. Maar ook het duurzame karakter en het feit dat sisal biologisch afbreekbaar is, zorgt ervoor dat we dit bijzondere materiaal in steeds meer interieurs zien terugkomen. Zo worden de vloerkleden gemaakt van biologisch geteelde natuurvezels en worden deze – net zoals bij hennep en kokos het geval is – niet behandeld met chemicaliën. Een sisaltapijt is daarom vaak een uitkomst voor mensen die last hebben van allergieën. Het sisaltapijt van Home Made By kan ook op maat worden gemaakt als vloerkleed en is zelfs geschikt om je trap mee te laten bekleden.


Onderhoud van sisal

Sisal is iets minder makkelijk te onderhouden, maar door rekening te houden met de onderhoudsvoorschriften, kan jouw tapijt bijzonder lang meegaan. Ook kan het slim zijn om te kiezen voor een gemêleerde kleur. De kleine kleurverschillen en eventuele onregelmatigheden worden juist gezien als een pluspunt: ze geven het tapijt een karakteristieke, natuurlijke uitstraling. Door regelmatig te stofzuigen, voorkom je dat vuil in de vezels trekt en zorg je ervoor dat het tapijt mooi blijft. Vlekken dienen direct te worden verwijderd door met een absorberen de doek met lauw water het oppervlak te deppen. Houd er rekening mee dat het materiaal sisal niet goed tegen water kan.


Stylen met sisal

Sisal laat zich gemakkelijk voegen in de meest uiteenlopende interieurs. Het natuurlijke karakter van dit materiaal past mooi in een Barn interieur waar houten meubels en aardse tinten centraal staan. Ook in een Barn interieur kan een sisaltapijt zorgen voor een warme, natuurlijke uitstraling. Een tapijt van sisal gaat bovendien prachtig samen met de botanische trend: sisal past mooi bij tropische planten zoals de palm of cactus. Zou je jouw stijl omschrijven als modern? Ook een strakke ruimte kan opleven met een sisaltapijt op de vloer.

Wil je graag een sisaltapijt in jouw interieur, maar vind je het lastig om deze te stijlen? Wij bieden persoonlijk interieuradvies, een op kleur & stijl geselecteerde collectie én realisatie door onze vakspecialisten. Je begint met het maken van een afspraak met één van onze interior designers voor een Design Date op een tijdstip dat jou uitkomt.