Ode aan de kaars

Met behulp van kaarsen creëer je gemakkelijk sfeer. Helemaal nu de tijd van wegkruipen onder aaibare plaids op de bank naast een knapperend haardvuur weer is aangebroken. Met het gure, Hollandse weer is het niet verwonderlijk dat wij Nederlanders van kaarsen houden. Ook de Home Made By stylist maakt graag gebruik van dit accessoire, dat we daarom volop in onze collectie terug zien.

Styling

Kaarsen zijn al lang niet meer alleen functioneel. In deze tijd zijn ze vooral sfeerbepalend. Nu we richting de herfst gaan en we weer meer tijd binnenshuis besteden, mogen één of meerdere kaarsen in een eigentijds interieur niet ontbreken. De kaars wordt niet voor niets gezien als het toppunt van gezelligheid, want met een vonkelend lichtje heb je direct sfeer. Dit effect wordt zelfs sterker als je ze verspreidt door de ruimte. In de slaapkamer, de woonkamer of in de badkamer, volgens de Home Made By stylist maakt het eigenlijk niet uit waar je ze plaatst. Het fijne van een kaars is dat deze gemakkelijk in de stijl van de ruimte past.

Ambacht

De productie van een kaars is een bijzondere ambacht. Vroeger werden kaarsen volledig met de hand gemaakt. Momenteel nemen machines veel werk over, maar bepaalde processen blijven mensenwerk. Het maken van een kaars begint bij het mengen van een kleur. Vervolgens worden de mallen gevuld met paraffine – het materiaal waar de kaars van bestaat. Zodra de paraffine is uitgehard, wordt er met een stok in de mallen geprikt om ervoor te zorgen dat er geen lucht in de kaars zit. Als de kaarsen volledig zijn uitgehard, worden ze uit de mallen gehaald. De lont wordt geplaatst nadat er in het midden van de kaars een gat is geboord. De ruwe kaars wordt afgewerkt door deze te plaatsen in een badje met afwerking naar keuze: hoogglans of bijvoorbeeld een matte coating.

Duurzaam

Bij de productie van een kaars wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om deze duurzaam te laten verlopen. Zo wordt de paraffine die wordt gemorst en overblijft na het gieten in de mallen hergebruikt in bijvoorbeeld buitenkaarsen. Tegenwoordig worden er ook veel kaarsen gemaakt van dierlijke producten, bijvoorbeeld stearine en bijenwas.

Lang plezier

Wat veel mensen vergeten, is dat een kaars wordt gemaakt van een smeltbaar product, paraffine. Bij een bepaalde temperatuur bereikt ook paraffine haar smeltpunt. Het is daarom belangrijk om kaarsen niet bij andere hittebronnen te zetten, zoals te dicht op andere kaarsen, op een verwarming of op de vensterbank. Om langer van de kaars te genieten, kun je regelmatig een stukje van de lont afsnijden.

 

 

LET'S DESIGN TOGETHER!