Ode aan behang

Van natuurlijk tot grafisch en van modern tot klassiek, de Home Made By behangcollectie bevat onverwachte combinaties in kleur en dessin. Onze stylisten werken graag met dit product, want met een relatief kleine handeling creëer je een groots effect. Maar welk effect heeft behang precies? En hoe gaat het productieproces in zijn werk? Wij vertellen het je hier.

De geschiedenis

Begin negentiende eeuw was behang alleen weggelegd voor de adel. Behang werd toen namelijk nog met de hand bestempeld waardoor het een tijdrovende, dure klus was. Het dessin, vaak een gedetailleerd, schilderijachtig tafereel, werd uit houten blokken gesneden. Deze blokken werden als stempels gebruikt. Elk houtblok vertegenwoordigde een deel van het complete plaatje. Na elke aangebrachte kleurlaag, moest het behang drogen. Alhoewel het productieproces van behang door moderne technieken inmiddels is versimpeld en versneld, komt er nog steeds veel kijken bij het produceren van de behangcollectie van Home Made By.

De vernieuwde ontwerpen van Home Made By

Voordat het behang uit onze collectie de muren in huis verfraaien, is er al een heel proces aan voorafgegaan. Het maken van behang is een precisieklus die begint bij het ontwerp. Elk seizoen buigt een team van Home Made By designers zich over de dessins en kleuren van de nieuwe behangcollectie. Hiervoor laten ze zich inspireren door de natuur, maar ook door trends in kleuren, structuren en prints. Home Made By onderscheidt drie woonstijlen: Park, Barn en Loft. Van stoer en strak tot zacht en sierlijk. Voor elke woonstijl creëert het ontwerpteam bijpassend behang zodat er een diverse, uiteenlopende collectie ontstaat. Wat begint met een grove schets op papier, eindigt met een gedetailleerd digitaal ontwerp.

Het productieproces

Na de ontwerpfase start het productieproces. Het digitale ontwerp wordt vertaald naar techniek. Een dessin bestaat uit drie tot acht kleurlagen die één voor één door een machine worden aangebracht. Elke laag heeft een aparte drukwals, net zoals de handgesneden houten blokken uit de negentiende eeuw. Een wals in de machine heeft een vaste omtrek, dat betekent dat een bepaald dessin zich steeds herhaalt. Nadat de drukwalsen zijn gemaakt en de exacte kleuren zijn bepaald en gemengd, worden er eerst stalen gezeefdrukt per kleurlaag. Zodra alles klopt, gaan de receptuur en drukwalsen in XLformaat naar de fabriek waar hightech machines per minuut zo’n tachtig meter behang produceren.

Behang bij jou thuis

Met behang kun je een bijzondere sfeer neerzetten of ervoor zorgen dat een ruimte optisch groter – of juist kleiner – lijkt. Met een uitgesproken behangsoort geef je een kamer een krachtig karakter. Tegenwoordig heb je de keuze uit de meest uiteenlopende behangsoorten. Vind je het lastig om te bepalen welk type behang het meest geschikt is voor jou? Zorg allereerst dat je nadenkt over de ruimte waar het komt te hangen. In de hal maak je met een druk behang een sterk statement, waar je in de slaapkamer liever voor een rustig patroon kiest. Doorgaans geldt: hoe kleiner een patroon, hoe drukker het oogt. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat de stijl van het behang past bij de rest van je interieur. Een stoere print past mooi in een industriële woning, maar een rustiek behang in pasteltint hoort weer meer thuis in een landelijke woonboerderij. De Home Made By stylist helpt graag bij het vinden van het juiste behang.

BOEK JOUW DESIGN DATE

 

LET'S DESIGN TOGETHER!