Home Made By Tessa De Rijk Loft 08

In gesprek met Tessa de Rijk

Tessa de Rijk maakt haar kunstwerken met haar eigen organische verf en zelf ontwikkelde borstels. De werken die zij maakt zijn groots en abstract en stralen een zekere rust uit. Wij zagen dan ook direct een link met onze collectie Loft. Wij spraken Tessa over haar kunstwerken, werkwijze en inspiratiebronnen.

Hoe zou je jouw werk omschrijven?

“Als ik naar mijn werk kijk, dan zie ik het eindpunt van een zoektocht naar een compositie van textuur en materiaal die in harmonie is. Mijn werk is niet een bombastische blikvanger, maar straalt een bepaalde sereniteit uit. Idealiter sluit mijn kunstwerk vrede met alle andere objecten in een interieur en moet het onderdeel worden van de totale ruimte waar het met licht en schaduw kan spelen. Ik pas zo min mogelijk kleur toe, de kleur die ik gebruik staat in dienst van de vorm. Met de jaren merk ik dat ik mijn dromen makkelijker kan realiseren en wordt mijn werk steeds overtuigender.”

 

Kun je wat vertellen over jouw werkwijze?

“Mijn atelier is eigenlijk een soort kunstlab met verschillende stationnetjes waarin ik volop kan experimenteren. Ik bewaar proefjes en maak notities om uiteindelijk tot het beste resultaat te komen. In die zin maak ik door te kijken en te reageren; mijn handen en hoofd zijn samen één vloeiende machine die nooit zonder ideeën lijken te zitten. In mijn hoofd staat altijd een file van gedachtes die niet kunnen wachten om gemaakt te worden. Daarnaast ben ik niet bang dat iets mislukt. Even falen of opnieuw beginnen, het hoort er gewoon bij. Als je iets niet doet, dan lukt het ook nooit”.

 

Wat is jouw grootste inspiratiebron?

“Ik kijk en observeer graag. Zo kan ik helemaal wild worden van een houtverbinding of van stofjes die ik mooi vind. Op dit moment is de Japanse schilderkunst en kaligrafie iets waar ik me in verdiep. Dan vind ik het heel interessant dat het lijkt alsof er daarin minder sprake is van ‘vuldrang’, maar dat de kunstenaar juist de essentie van het werk vindt door het weglaten.

 

Je maakt je eigen materialen, hoe is dat ontstaan?

“Eigenlijk is dit een logisch vervolg in mijn manier van werken. Ik experimenteer graag en ik merk dat de spullen die ik in de winkel koop niet het resultaat geven dat ik voor ogen heb. Dan is het enige wat je kunt doen je eigen kwast maken en daar de verf bij gebruiken die er wel zo uitziet als je wilt. Het zoeken naar de juiste samenstelling is leuk en ik geniet echt van het ‘eureka’ moment. Doordat ik ook mijn materialen zelf maak, ontstaat er automatisch een soort eigenheid en onvoorspelbaarheid in mijn werk. Dat maakt elk stuk uniek.”

Meer weten over Tessa? Volg haar op Instagram of bekijk haar website www.tessaderijk.com.