Home Made By - Inspiratie - Verf

Verfmolen de kat

Hij behoort tot één van de weinige beroepsmolenaars die Nederland rijk is en heeft een enorme passie voor verf. Piet Kempenaar is samen met zijn Verfmolen De Kat een begrip binnen en buiten Nederland. We spraken met hem over pigmenten, verfluizen en over zijn historische molen waar jaarlijks meer dan 100.000 mensen een bezoekje aan brengen.

Deel 1

Een begin met verf

Na een aantal jaren als hovenier te hebben gewerkt, besloot Piet het roer om te gooien. Bij Verfmolen De Kat kon hij na een intensieve opleiding als molenaar aan het werk. De basis voor zijn brede kennis omtrent verf werd gelegd: “Tot ik bij De Kat als molenaar begon, had ik helemaal geen verstand van verf. Dus ben ik me erin gaan verdiepen. De geschiedenis van verfstoffen is zo’n 500.000 jaar oud. Waar je ook bent, overal ter wereld kom je verfstoffen tegen.”

Pigment om te kleuren

Voor het kleuren van verf, inkt, textiel en andere materialen worden pigmenten gebruikt. “Pigment is een poeder dat uit kleine, onoplosbare, sterk gekleurde korrels bestaat. Om pigment te verwerken moet er gebruik worden gemaakt van een bindmiddel. In de oudheid gebruikte men zure room, bijenwas, eieren en zelfs bloed als bindmiddel.” Inmiddels is verf zonder oplosmiddel de norm geworden. Acrylverf wordt steeds populairder. “Zelfs olieverf wordt tegenwoordig water gedragen geleverd.”

Verf uit de molen

Bij Verfmolen De Kat faciliteren ze al sinds 1981 de meest exotische stoffen waarmee verf kan worden gemaakt. “Wij zijn een grondstoffen leverancier met een flinke dosis verstand van verf. Niet alleen de kunstschilder, maar ook de huisschilder kan bij ons terecht.” Bij een goede maalwind wordt de ‘roodkamer’ door Piet en zijn team gebruikt om verschillende pigmenten te vermalen. “Omdat deze kamer voor elke kleur compleet moet worden schoongemaakt, worden er vaak grote partijen van een bepaalde kleur gemalen.” In de ‘kapperij’ worden tropische verfhouten zoals fernambukhout en campeche- of blauwhout tot spaanders gehakt.

De gehele wereld

Naast het aanbieden van cursussen, heeft Piet er een sport van gemaakt om toeristen van over de hele wereld informatie te kunnen bieden in hun eigen taal. “Daar zijn we best ver in gegaan. Inmiddels hebben we informatieboekjes in ruim 60 verschillende talen op de plank liggen.”

Behoud van Verfmolen De Kat

Van het trillen van de molen tijdens het maalproces tot het beluisteren van de weerberichten: Piet vindt elk onderdeel van zijn molenaarschap fantastisch. “Nederland telt nog maar 1000 molens. Het is dus extra belangrijk dat de exemplaren die er nog staan hun originele charme blijven behouden. Mijn wens voor Verfmolen De Kat? Ik wil graag dat deze plek, met zijn historie, informatie en toerisme kan blijven zoals hij nu is, ook als ik straks met pensioen ben.”