Filter
Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Home Made By installatie van verduisterende gordijnen

Installatie van verduisterende gordijnen

Gordijnen kunnen op verschillende wijze worden opgehangen afhankelijk van het type stof dat je kiest. Het installeren van verduisterende gordijnen is een specialistische klus, daarom adviseren wij om dit altijd over te laten aan onze professionele vakspecialist. 

Het installeren van verduisterende gordijnen is een specialistische klus, daarom adviseren wij om dit altijd over te laten aan onze professionele vakspecialist. 

Diverse keuzes in plooien

Plooigordijnen zijn de meest voorkomende gordijnen in Nederland. De stof wordt regelmatig geplooid, wat ervoor zorgt dat het gordijn mooi valt. Er is keuze uit verschillende soorten plooien.

Gordijn met waveplooi

Wil je een eyecatcher bij jou thuis? Kijk dan eens naar een gordijn met een waveplooi. Bij een wavegordijn ontstaat er een regelmatig golvend patroon in de stof, vergelijkbaar met gordijn met ringen. Dit komt doordat bij confectie de runners en de koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden zijn. Op deze manier ontstaat er een gelijkmatige en strakke plooiverdeling. Een wavegordijn hangt onder de rail, dus deze blijft zichtbaar, ook als het gordijn gesloten is. Een interieur met dit type gordijn krijgt direct een moderne uitstraling. Met ringen bereik je eenzelfde soort effect, maar zeker bij hoge ramen zijn de gordijnen vaak lastig te sluiten.

Gordijn met enkele plooi

De meest eenvoudige en minst volumineuze plooi is de enkele plooi. Deze plooi is geschikt voor ieder type stof. De enkele plooi wordt het meest gebruikt voor stoffen met een groot dessin omdat het patroon op deze manier goed tot zijn recht komt.

Gordijn met dubbele plooi

De meest gekozen plooi is de vlinderplooi, oftewel de dubbele plooi. Deze plooi is vrijwel op alle stoffen toe te passen. Met de dubbele plooi hangt het gordijn voller en rijker voor het raam. Voor het confectioneren van een gordijn met deze plooi wordt meer stof gebruikt dan bij bijvoorbeeld een enkele plooi. Dit type gordijnen is erg luxe en is daardoor meer geschikt als woonkamer gordijnen of gordijnen voor de slaapkamer. Keuken gordijnen vragen om een andere sfeer. Alle ruimtes vragen om andere soorten gordijnen.

Gordijn met ringen

Bij de gordijnen met ingeslagen ringen worden de ringen in de stof geslagen. Deze gordijnen met ringen worden vervolgens geleid over een roede en hebben een gelijkmatige, gestileerde plooival. De ringen zijn verkrijgbaar in diverse tinten, waardoor het gordijn zowel in een modern als in een ‘Barn’ interieur makkelijk toe te passen is. Je kunt de gordijnen met ringen op maat laten maken. Extra voordeel: een ringengordijn neemt wanneer het open geschoven is, weinig ruimte in.

Afwerkingen

Voering

Een gordijn met voering brengt veel voordelen met zich mee. Een gevoerd gordijn verlengt de levens- duur ervan aanzienlijk. Waarom voeren?

• Voor een luxe uitstraling. Het gevoerde gordijn heeft meer ‘body’. Dunne, soepele stoffen krijgen een rijke uitstraling en stuggere stoffen krijgen een mooie plooivalling door voering.
• Voering zorgt ervoor dat het gordijn minder licht doorlaat waardoor de gordijnen verduisterend zijn en bijvoorbeeld goede slaapkamer gordijnen zijn.
• Voering zorgt voor een betere isolatiewaarde. Dit is vooral aan te raden bij enkel glas. 

• Voering zorgt voor een betere akoestiek. 


De voeringstof beschermt het gordijn tegen verkleuring, bijvoorbeeld door de zon. De meeste mensen hebben een deel van de gordijnen altijd een stukje voor het raam hangen. Afhankelijk van de plek van het raam en het soort glas wordt de stof elke dag aan een grote hoeveelheid UV-straling blootgesteld. Omdat glas ook nog eens als vergrootglas werkt, is verkleuring eerder regel dan uitzondering. Zonwerende gordijnen zijn dus prettig.

Als je je gordijnen wilt laten maken, kun je zelf kiezen of je een voering wenst en welke. Je kunt alle gordijnen op maat maken. Op die manier woorden ook in meer of minder mate verduisterende gordijnen op maat gemaakt en naar wens gevoerd. Op maat gemaakte gordijnen kunnen compleet naar jouw wens worden samengesteld.

Biezen en banen

Een bies of band aan een gordijn geeft net die luxe finishing touch! NB: info over opties etc volgt later, gaan we vanaf najaar 2019 actief promoten!

Hoogte en breedte mogelijkheden

Onze interior designers kijken graag met jou wat de optimale wijze is om in jouw huis gordijnen te hangen. Onze stoffeerders meten alles vervolgens perfect in zodat jouw gordijnen op maat gemaakt kunnen worden. Om een inkijkje te geven in de mogelijkheden:

Breedte

Als er nog geen rail of roede hangt, adviseren we wat betreft jouw gordijnen maat, om aan beide zijden van het raam minimaal ca. 20 cm extra te nemen, zodat het opengeschoven gordijn mooi naast het raam hangt.

Wanneer je kiest voor een kamerhoge stof, dan lopen er geen naden in het gordijn. De meeste transparante en inbetween stoffen zijn kamerhoog (tot maximaal ca 2.90 m), maar ook verschillende overgordijnen zijn kamerhoog leverbaar. Kies je voor een banenstof (meestal 1.40 m breed), dan worden de banen met naden aan elkaar gezet. In een overgordijn is dit doorgaans geen probleem, een wave-gordijn uit banenstof wordt echter ontraden, omdat de naad dan niet zo mooi uit zicht kan worden gemaakt als in een plooi-gordijn.

Het gordijn kan enkel, of als een ‘stel’ worden uitgevoerd. Een stel heeft twee ‘stukken’ van (meestal) dezelfde maat. Bij de keuze voor een stel gordijnen in een raam adviseren we om 5 cm bij de totale breedte op te tellen. Hierdoor ontstaat er een kleine overlap bij het dichtschuiven van de gordijnen.

Ons atelier zorgt ervoor dat bij een stel gordijnen het stofpatroon mooi doorloopt; de gordijnstof wordt van dezelfde stofrol gehaald zodat er geen kleurverschillen ontstaan. De gordijnen worden op maat gemaakt waardoor ze perfect passen.

 

Hoogte

De hoogte wordt uiteraard bepaald door de hoogte van raam of kamer, maar ook door jouw keuze voor een rail (waarbij het gesloten gordijn voor de roede hangt), een railroede (waarbij het gordijn onder de roede hangt), een roede met losse ringen of een roede met ingeslagen ringen.

Houd rekening met vensterbanken, verwarmingen en dergelijke. Gordijnen vallen vaak het mooist wanneer zij vrij hangen, houd in een nieuw huis dus ook rekening met eventueel nog aan te brengen vloerbedekking.

Je geeft je interieur snel een extra rijke uitstraling als je kiest voor oversized gordijnen, oftewel gordijnen die nonchalant op de vloer vallen.

Oversized gordijnen horen zo’n 5 centimeter langer te zijn dan kamerhoge gordijnen. Op deze manier hangen de gordijnen nonchalant op de grond. Zijn je gordijnen korter? Dan lijkt het al snel alsof je gordijnen niet goed zijn opgemeten en daardoor te lang zijn. Het is dus belangrijk om je oversized gordijnen goed op te laten meten. Schakel daarom de hulp in van één van onze Home Made By specialisten. Zij helpen je graag.

 

LET'S DESIGN TOGETHER!