Filter
Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Home Made By onderhoud transparante gordijnen

Onderhoud transparante gordijnen

Over het algemeen behouden de verfstoffen bij chemische reiniging goed hun kleurechtheid, wordt het aanvoelen van de stof zo min mogelijk aangetast en blijft krimp tot een minimum beperkt. Het gordijn regelmatig met een meubelborstel zuigen, zorgt ervoor dat ze veel langer fris en schoon blijven.

Voor informatie over het onderhoud van transparante gordijnen kun je altijd terecht in onze winkel. Onze vakspecialisten informeren je graag.

Wasvoorschriften transparante gordijnen

Wasvoorschrift gordijnstoffen

De meeste stoffen zijn zelf te wassen, maar ga niet te snel over op wassen. Het gordijn wordt er nooit mooier op. Is het misschien ook voldoende het gordijn eens goed buiten uit te kloppen en op te frissen? Stoffen met natuurlijke grondstoffen kunnen een stuk krimpen door aanraking met water. De te verwachten krimp staat op elk Vadainartikel aangegeven.

Wasvoorschrift inbetweens

De meeste inbetweens zijn goed zelf te wassen en waar nodig lauw tot warm te strijken. 

Wasvoorschrift vitrages

Omdat de meeste vitrages voor 100% uit polyester bestaan, kunnen ze goed gewassen worden. Deze stof krimpt niet of nauwelijks. Soms is met de hand wassen in ruim water (max. 30°C) noodzakelijk. Om beschadigingen te voorkomen raden we je aan om de vitrages in een waszak of een sloop te wassen.

Gordijnen strijken

Gordijnstoffen bevatten vaak een kreukherstellende finish. De meeste kreukels zakken er na de reiniging in een aantal weken vanzelf uit. Ga dus niet te snel over tot het strijken van gordijnen. Aan het strijken zijn risico’s verbonden. Het kan namelijk leiden tot vervorming en kreukgevoeligheid. Pufprints (rubberachtige prints) mogen alleen indirect gestreken worden, bijvoorbeeld met een lap tussen de strijkbout en de stof.

Helaas kunnen wij geen klachten in behandeling nemen die veroorzaakt zijn door het verkeerd reinigen of anderszins behandelen van de stof.

Zelf wassen

Wanneer gordijnen, inbetweens en vitrages volgens de behandelingssymbolen zelf gewassen mogen worden, dan gelden de volgende regels:

• Verwijder voor het wassen de haken. 

• Was vitrages in een waszak of kussensloop. 

• Neem een ruime hoeveelheid sop in een teil of bad; laat de gordijnen er niet in staan. 

• Vul de trommel van de wasmachine tot maximaal 2/3 om grote wrijving van de stof in de trommel te voorkomen. 

• Houd de maximumtemperatuur van de wasinstructie aan. Het liefst lager.
• Gebruik bij voorkeur een fijnwasprogramma. 

• Het wasmiddel mag geen optisch wit- of bleekmiddel bevatten. Fijnwasmiddel is het beste.
• Nooit wringen of boenen. 

• Hang de gordijnen nat op. 

• Gebruik altijd een vloeibaar fijnwasmiddel. 

• Geef de gordijnen eerst twee weken de tijd om uit te hangen voordat je ze gaat strijken.

De meeste stoffen hebben een kreukherstellende finish die even de tijd nodig heeft. Wordt er te heet gestreken, dan gaat deze finish kapot en zullen de gordijnen alleen maar meer kreuken of zelfs krimpen. Strijk bij voorkeur ook op de achterkant van de gordijnstof. 

Een krimp tot maximaal 3% is acceptabel.

 

Chemisch reinigen

Over het algemeen behouden de verfstoffen bij chemische reiniging goed hun kleurechtheid, wordt het aanvoelen van de stof zo min mogelijk aangetast en blijft krimp tot een minimum beperkt. Het gordijn regelmatig met een meubelborstel zuigen, zorgt ervoor dat ze veel langer fris en schoon blijven.

 

LET'S DESIGN TOGETHER!