MENU

Een veilige werkplek

Een veilige werkplek

Veilig schilderen

Voordat je met schilderen begint is het belangrijk te zorgen voor een veilige werkplek. Als er op hoogte geschilderd moet worden, gebruik dan goed en stabiel klimmateriaal. Zorg ervoor dat de werkplek vrij is van obstakels. Gebruik in huis een kamersteiger of keukentrap en verplaats deze als je ergens niet bij kunt. Ben je aan het schilderen, dan moet de ladder ongeveer een meter uitsteken boven de plek waar je schildert. Staat je ladder op zachte grond, gebruik dan een houten plank onder je ladder tegen het wegzakken.

Veilig materiaal

Draag goed schoeisel en houd je handen vrij door spullen in een bakje of emmer te doen en aan een touw omhoog te hijsen. Er speciale emmertjes verkrijgbaar om je schildersspullen in te doen. Moet het houtwerk nog geschuurd worden, draag dan een fijnstofmasker. Ga je schuren met een schuurmachine, zorg dan voor gehoorbescherming door oordoppen of oorkappen te gebruiken. Om oude verflagen te verwijderen zou je in plaats van schuren of een afbijtmiddel ook kunnen kiezen voor een verfföhn. Je hebt dan geen last van stof en lawaai.

Staat je ladder goed?

Ga voor de ladder staan met je voeten tegen de staanders. Controleer nu of je met horizontaal gestrekte armen een trede kunt vastpakken. Nu kan de klus beginnen.