CHECKLIST: VEILIG OP VAKANTIE

De zomervakantie staat weer op het punt van beginnen. Dit betekent dat veel mensen de aankomende weken lekker gaan genieten van een welverdiende vakantie. Helaas maken inbrekers gretig gebruik van het feit dat Nederland in de zomermaanden langzaam leeg stroomt.Is alles goed afgesloten? Voordat het bekende vakantiegevoel zijn intrede doet, is het belangrijk om te bepalen of alles goed is afgesloten. Dus loop een extra rondje door het huis en ga na of alle ramen en deuren écht op slot zitten.  

Hulpmiddelen opgeborgen? Helaas zijn inbrekers niet alleen geniepig, maar vaak ook erg inventief. Berg daarom mogelijke hulpmiddelen zoals ladders, schroevendraaiers en containers goed op.

Zijn de (reserve)sleutels veilig opgeborgen? Verzamel alle reservesleutels of inventariseer wie een sleutel van jouw huis heeft. Laat geen reservesleutels achter in het struikje naast de voordeur.

Zijn alle waardevolle spullen uit het zicht? De laptop, iPad en fotocamera: zorg dat al je waardevolle spullen niet te zien zijn. Op deze manier geef je inbrekers geen kans om nieuwsgierig te worden. Je kan eventueel wel een paar glazen op het aanrecht laten staan om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

Raamproducten dicht? Heb je bijvoorbeeld transparante gordijnen, sluit ze dan. Onze tip is om plissés, lamellen en vouwgordijnen niet helemaal dicht te doen, maar net genoeg om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

Buren lief aangekeken? Het gezegde luidt niet voor niets: een goede buur is beter dan een verre vriend. Wanneer je op vakantie gaat, vraag dan aan de buurman of hij een oogje in het zeil kan houden. Geef ook altijd je telefoonnummer om bereikbaar te zijn in geval van nood.

Tijdschakelklokken aangezet? Een handige truc voor alle huiseigenaars is de aanschaf van een tijdschakelklok. Het lijkt dan alsof er iemand thuis is, doordat het licht iedere dag aan en uit gaat.

Tickets meegenomen? Check, check, dubbelcheck. Alles is afgevinkt. Zitten ook de paspoorten en tickets in je tas?