EEN BEWUSTE KEUZE

EEN BEWUSTE KEUZE

Duurzaamheid is hét trendwoord van 2017. Niet alleen op het gebied van voeding en kleding maken we steeds bewustere keuzes. Ook als het op onze woning aankomt, willen we graag goed doen voor onze planeet. Hoe je je woning een duurzaam karakter geeft? Deze 5 tips helpen je op weg!

Tip 1: Energievreters

De stap naar een duurzame woning begint bij het in kaart brengen van energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Schakel bijvoorbeeld je apparatuur na gebruik écht uit. Via de stand-by stand wordt er namelijk alsnog energie verbruikt. Ook de keuze voor LED-verlichting in plaats van gloei- of hallogeenlampen werkt energiebesparend, evenals de keuze voor een verwarmend vloerkleed op de grond in plaats van een betonnen vloer.

Tip 2: De impact van isolatie

Een goed geïsoleerde woning draagt bij aan het duurzame karakter van je huis. Doorgaans geldt: hoe ouder de woning, hoe meer verbetermogelijkheden er liggen op het gebied van isolatie. Vervang enkel glas voor dubbel glas of kies ervoor om je dak te isoleren. Ook het type gordijnen bij jou thuis, heeft invloed op je energieverbruik. Kies bijvoorbeeld voor duettegordijnen. Waar plissé bestaat uit een enkele laag stof, kenmerkt duette zich door een dubbele laag. Hierdoor gaat een duettegordijn langer mee en isoleert het je interieur ook beter.

Tip 3: Duurzame materialen

Meubels en accessoires krijgen steeds vaker een duurzaam karakter. Producten gemaakt van linnen, biologisch katoen, duurzaam hout en bamboe bepalen geregeld het interieurbeeld. Niet alleen draag je hiermee je steentje bij aan de wereld om ons heen – je creëert er ook met gemak een flinke dosis sfeer mee. Niet alleen met natuurlijke meubels en accessoires kies jij voor duurzaamheid, ook met het type verf dat je op de muren aanbrengt, kun je het verschil maken. Zo wordt oplosmiddelvrije verf gezien als dé ecologische optie om je wanden mee te schilderen.

Tip 4: Ga voor groen

Het zijn niet alleen echte sfeermakers, ze dragen ook bij aan het verduurzamen van je interieur: planten! Ze zijn namelijk in staat om de schadelijke stoffen te zuiveren die zich in ieder huis bevinden. We hebben het hier over stoffen die afkomstig zijn van je vloerbedekking, de schoonmaakmiddelen die je gebruikt en de elektronische apparaten die continu aanstaan. Niet alleen helpt het om je woning regelmatig te laten luchten, het plaatsen van genoeg groen is ook zeker een goed idee. Planten zoals de varkensboom en de hartjesvaren staan bekend om hun zuiverende eigenschappen.

Tip 5: Recyclen

Geef dat oude kastje of die gedateerde salontafel een nieuw leven met een likje verf. Of geef die oude flessen een nieuwe bestemming als kaarshouder of vaas. Door gebruikte materialen niet direct weg te gooien, maar te recyclen, draag je bij aan een groenere wereld. Wordt het tijd voor een nieuw vloerkleed? Zorg dan dat je oude kleed op een juiste manier wordt gerecycled. Wil je graag nog een stapje verder gaan? Ontdek de mogelijkheden te ontdekken die upcycling met zich meebrengt. Bij upcycling worden afvalproducten getransformeerd tot volwaardige producten.